Vinerea Mare este o zi de mare doliu pentru întreaga creștinătate, deoarece în această zi a fost răstignit și a murit pe cruce Iisus Hristos, spre mântuirea întregii omeniri. Ziua mai este numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor.
În această zi, ne amintim de patimile Mântuitorului, motiv pentru care această zi este cunoscută și ca Vinerea Patimilor. Vinerea Mare se mai numește și Vinerea Seacă, pentru că femeile în vârstăăă de la sat țineau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafură de la biserică.
Prezentăm cu ocazia acestei zile două icoane care reprezintă Maica Îndurerată, artefacte care fac parte din expoziția inovativă a proiectului. Icoana cu nr. de inventar 3130 este datată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, aparține centrului de iconari Laz. Ca material și tehnică, conturul este trasat cu cerneală pe spatele glajei (sticlă subțire, neregulată, executată manual) cu pensula, după un izvod. Pictarea suprafețelor este cu laviuri, în tempera. Pe alocuri, este lipită hârtie argintată, folosită drept fundal. Rama, de esență rășinoasă, este profilată și vopsită. Ca dimensiuni, icoana are 48,6 cm x 42,7 cm. A doua icoană prezentată azi este din anul 1858, aparține centrului Laz, având ca autor pe Pavel Zamfir. Ca material și tehnică, conturul este trasat cu cerneală pe spatele glajei (sticlă subțire, neregulată, executată manual) cu pensula, după un izvod. Pictarea suprafețelor este realizată cu tempera. Rama, de esență rășinoasă, este profilată și băițuită. Ca dimensiuni, icoana are 55 cm x 45 cm.
Expoziția este organizată în cadrul proiectului Tehnici inovative în valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei, proiect implementat de către Muzeul Etnografic al Transilvaniei ca promotor, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și asociația norvegiană NUDA AS, finanțat din Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.
Icoanele pot fi admirate în cadrul expoziției menționate, la sediul muzeului, Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21, Cluj-Napoca.