Sărbătorit an de an în 23 aprilie, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre ci mai iubiți sfinți din calendar. Mai este cunoscut ca Purtător de biruință, ziua fiind marcată prin împodobirea caselor cu cregi verzi care simbolizează renașterea naturii, potrivit tradiției populare.
Sfântul Gheorghe s-a născut din părinți creștini în Capadocia, în timpul domniei împăratului Dioclețian, în secolul al IV-lea. Ajunge soldat în armata romană, se confruntă cu persecuțiile asupra creștinilor care au început în anul 303. După ce își mărturisește credința în Hristos, datorită convingerilor regilioase, este întemnițat, torturat, ucis prin decapitare în 23 aprilie, această zi devenind ziua sa de pomenire.
În iconografie, Sf. Gheorghe apare călare pe un cal, străpungând cu sulița un balaur. Există o legendă potrivit căreia Sf. Gheorghe a omorât balaurul pentru a salva cetatea Selena din Libia, balaur care teroriza locuitorii. Această reprezentare de biruitor reprezintă curajul în lupta cu diavolul. Altă reprezentare a Sf. Gheorghe în icoane este aceea de războinic pedestru sau conducător militar având o cruce în mâna dreaptă și o sabie în cea stângă.
Icoana pe care o prezentăm azi îl reprezintă pe Sfântul Gheorghe călare pe un cal, străpungând balaurul. Icoana face parte din expoziția inovativă realizată în cadrul proiectului și are numărul de inventar 8805. Această icoană este datată în prima jumătate a secolului al XIX-lea, aparține centrului de iconari Lancrăm. Ca material și tehnică, conturul este trasat cu cerneală pe spatele glajei (sticlă subțire neregulată, executată manual), cu pensula, după un izvod. Pictarea suprafețelor e realizată cu tempera. Pe alocuri, este lipită hârtie argintată, folosită drept fundal. Rama, de esență rășinoasă, este profilată și vopsită. Ca dimensiuni, icoana are 46 cm x 36 cm.
Expoziția este organizată în cadrul proiectului Tehnici inovative în valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei, proiect implementat de către Muzeul Etnografic al Transilvaniei ca promotor, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și asociația norvegiană NUDA AS, finanțat din Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.
Icoana poate fi admirată în cadrul expoziției menționate, la sediul muzeului, Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21, Cluj-Napoca.