Numită și sărbătoarea Paștilor, Învierea Domnului este cea mai veche și mai mare sărbătoare a creștinității, care a adus omenirii speranța mântuirii și vieții veșnice, prin sacrificiu lui Iisus Hristos. Este sărbătoarea bucuriei date de vestea Învierii Mântuitorului. O veste care, până la Înălțarea Domnului, respectiv 40 de zile, se regăsește în salutul „Hristos a Înviat!”, la care se răspunde cu „Adevărat a Înviat!”
La câteva zile după Florii (Intrarea Domnului în Ierusalim), Iisus a fost judecat și răstignit, a murit pe cruce și a fost pus în mormânt. După trei zile, a Înviat din morți. Toate aceste evenimente au avut loc în Săptămâna Patimilor.
Prezentăm trei icoane legate de această sărbătoare, două dintre ele reprezintă Învierea, iar una Răstignirea lui Iisus. Icoana cu numărul de inventar 2864 reprezintă Învierea și este datată în a doua jumătate a secoluui al XIX-lea. Aparține centrului de iconari Laz, având ca autor pe Ilie I Poienaru. Ca material și tehnică, conturul este trasat cu cerneală pe spatele glajei (sticlă subțire, neregulată, executată manual) cu penița, după un izvod. Pictarea suprafețelor este realizată cu tempera. A fost aplicată foiță aurie. Rama, de esență rășinoasă, este profilată și băițuită. Ca dimensiuni, icoana are 46,2 cm x 38,4 cm. Icoana cu numărul de inventar 8812 reprezintă Învierea și este datată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Aparține centrului de iconari Lancrăm. Ca material și tehnică, conturul este trasat cu cerneală pe spatele glajei (sticlă subțire neregulată, executată manual) cu penița sau pensula, după un izvod. Pictarea suprafețelor este realizată cu tempera. Rama, de esență rășinoasă, este profilată și băițuită. Ca dimensiuni, icoana are 42 cm x 37 cm. A treia icoană, cu numărul de inventar 8796, reprezintă Răstignirea și este datată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Aparține centrului de iconari Laz. Ca material și tehnică, conturul e trasat cu cerneală pe spatele glajei (sticlă subțire, neregulată, executată manual) cu penița sau cu pensula, după un izvod. Pictarea suprafețelor este realizată cu tempera. Rama, de esență rășinoasă, este profilată, băițuită și decorată cu motive florale. Ca dimensiuni, icoana are 44 cm x 38,6 cm.
Expoziția este organizată în cadrul proiectului Tehnici inovative în valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei, proiect implementat de către Muzeul Etnografic al Transilvaniei ca promotor, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și asociația norvegiană NUDA AS, finanțat din Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.
Icoanele pot fi admirate în cadrul expoziției menționate, la sediul muzeului, Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21, Cluj-Napoca.