Cina cea de Taină

Joia Mare este o zi importantă din Săptămâna Patimilor, cea a Deniei Mari. Se mai numește și Joia Neagră sau Joia Patimilor. Acum ni se amintește cum Mântuitorul le-a spălat picioarele ucenicilor, fiind îndemnați la smerenie. Tot în Joia Mare se vopsesc ouăle în roșu, urmând ca în Sâmbăta Mare să se prepare pasca și cozonacul.

Joia Mare comemorează spălarea picioarelor ucenicilor de către Iisus și Cina cea de Taină a lui Iisus Cristos cu Apostolii.

Pentru a marca această sărbătoare, prezentăm o icoană din cadrul expoziției inovative a proiectului, având tema Cina cea de Taină. Icoana este datată la începutul secolului al XX-lea, aparține centrului de iconari Laz, autor Ilie II Poienaru. Ca tehnică și materiale, conturul este trasat cu cerneală pe spatele glajei (sticlă subțire, neregulată, executată manual) cu penița sau cu pensula, după un izvod. Pictarea suprafețelor s-a realizat cu tempera. S-a aplicat foiță aurie. Rama, de esență rășinoasă, este profilată, sculptată cu un brâu în formă de torsadă și vospsită. Ca dimensiuni, icoana are 46 cm x 41,4 cm.

Expoziția este organizată în cadrul proiectului Tehnici inovative în valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei, proiect implementat de către Muzeul Etnografic al Transilvaniei ca promotor, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și asociația norvegiană NUDA AS, finanțat din Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.

Icoana poate fi admirată în cadrul expoziției menționate, la sediul muzeului, Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21, Cluj-Napoca.

Theme: Overlay by Kaira