SFINȚII CONSTANTIN ȘI ELENA

Sâmbăta trecută, în 21 mai, am sărbătorit pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, sărbătoare fixă care îi pomenește pe împăratul Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena Augusta. Este o sărbătoare cu data fixă în calendarul bizantin.

Cu această ocazie, vă prezentăm două icoane înfățișându-I pe cei doi sfinți împărați, icoane din cadrul expoziției inovative a proiectului „Tehnici inovative în valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele din Valea Sebeșului din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.

Icoane cu nr.  de inventar 8813 datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea și aparține centrului de iconari Lancrăm. Ca material și tehnică, conturul a fost trasat cu cerneală pe spatele glajei (sticlă subțire neregulată, executată manual) cu penița sau cu pensula, după un izvod. Pictarea suprafețelor s-a realizat cu tempera. A fost folosită hârtie artintie, lipită pe alocuri și folosită drept fundal. Rama este de esență rășinoasă și a fost profilată și băițuită. Ca dimensiuni, icoana este d 47,5 cm x 42 cm.

A doua icoană, cu nr. de inventar 8825, datează tot din prima jumătate a secolului al XIX-lea și aparține tot centrului Lancrăm. Conturul a fost trasat cu cerneală pe spatele glajei, în aceeași tehnică, cu penița sau cu pensula, după izvod. Suprafața s-a pictat cu tempera. S-a folosit hârtie argintată, prin lipirea ei pe alocuri, drept fundal. Rama este confecționată din lemn de esență rășinoasă, profilată și vopsită. Ca dimensiuni, icoana are 43,5 cm x 39 cm. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Theme: Overlay by Kaira