Sâmbăta trecută, în 21 mai, am sărbătorit pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, sărbătoare fixă care îi pomenește pe împăratul Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena Augusta. Este o sărbătoare cu data fixă în calendarul bizantin.
Cu această ocazie, vă prezentăm două icoane înfățișându-I pe cei doi sfinți împărați, icoane din cadrul expoziției inovative a proiectului „Tehnici inovative în valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele din Valea Sebeșului din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.
Icoane cu nr. de inventar 8813 datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea și aparține centrului de iconari Lancrăm. Ca material și tehnică, conturul a fost trasat cu cerneală pe spatele glajei (sticlă subțire neregulată, executată manual) cu penița sau cu pensula, după un izvod. Pictarea suprafețelor s-a realizat cu tempera. A fost folosită hârtie artintie, lipită pe alocuri și folosită drept fundal. Rama este de esență rășinoasă și a fost profilată și băițuită. Ca dimensiuni, icoana este d 47,5 cm x 42 cm.
A doua icoană, cu nr. de inventar 8825, datează tot din prima jumătate a secolului al XIX-lea și aparține tot centrului Lancrăm. Conturul a fost trasat cu cerneală pe spatele glajei, în aceeași tehnică, cu penița sau cu pensula, după izvod. Suprafața s-a pictat cu tempera. S-a folosit hârtie argintată, prin lipirea ei pe alocuri, drept fundal. Rama este confecționată din lemn de esență rășinoasă, profilată și vopsită. Ca dimensiuni, icoana are 43,5 cm x 39 cm.