Cu fragmente lipsă…

În cadrul proiectului „Tehnici inovative în valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului în colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei”, activitatea de restaurare desfășurată de experți a fost una extrem de complexă. 

În patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei sunt icoane pictate pe sticlă manufacturată, iar din sticla-suport lipsesc fragmente. Copletările pot fi făcute prin decuparea pe formă a unei sticle de aceeași grosime și tranparență cu cea originală (vom evita sticla verzuie, de exemplu) sau cu rășină epoxidică bicomponentă H xtal NYL-1.  Fragmentele de sticlă se pot integra cromatic.

Sticla se decupează cu tăietor (Tiffany este cel mai bun pentru noi), cantul sticlei se șlefuiește cu hârtie abrazivă de diferite granulații, se degresează cu alcool. Fragmentul se lipește cu rășină epoxidică bicompunentă H xtal NYL-1.

 Dacă vom completa cu rășină, stratul  pictat va fi consolidat, se vor îndepărta depunerile neaderente, aderente, ancrasate, canturile sticlei se vor degresa, toate fragmentele originale se vor lipi, în același timp. Locurile lipsă se vor izola, creându-se   „un cofraj” . Vom decupa pe forma lacunei, dar depășindu-i ușor marginile (cu un mm), o folie de melinex, pe care o transpunem pe bandă scotch de hârtie , acoperind zona fragmentului care lipsește. Bineînțeles, banda adezivă se va lipi obligatoriu pe partea nepictată a sticlei. În „cofraj” turnăm amestecul bicomponent, cântărit, în proporție de 1:3.

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, un proiect realizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și asociația norvegiană NUDA AS.

Theme: Overlay by Kaira