Icoană pe sticlă: Sfinții Trei Ierarhi

Icoana pe care v-o prezentăm azi se leagă de sărbătoarea din 30 ianuarie, când sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. În tradiția populară, această sărbătoare creștină este cunoscută și ca Trisfetitele sau Filipii de iarnă.

Icoana cu numărul de inventar C5071 este o icoană pe sticlă din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei care face parte și din expoziția organizată în cadrul proiectului „Tehnici inovative în valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei”, un proiect al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și organizația norvegiană NUDA AS, proiect finanțat finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA., care are loc la sediul Muzeului până la finalul lunii martie 2022.

Icoana datează de la mijlocul secolului al XIX-lea, aparține centrului de iconari Lancrăm. Ca tehnică, icoana a fost realizată prin trasarea conturului cu cerneală pe spatele glajei (o sticlă subțire, neregulată, executată manual) cu penița sau cu pensula, după un izvod, apoi s-au picat suprafețele cu tempera, iar după această operațiune s-a aplicat hârtie argintie. La final, a fost fixată rama, care este din esență rășinoasă, profilată și băițuită. Dimensiunile icoanei sunt 37 cm x 31 cm.

Icoana a fost restaurată de doi dintre specialiștii Laboratorului de Conservare-Restaurare din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Maria Tonca, expert restaurator pictură tempera și Ioan Butnariu, expert restaurare lemn policrom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Theme: Overlay by Kaira